Bálint-nap

2024.02.14

Később majd megpróbálom, hogy elmondjam neked, mennyire szeretlek. De most csak érezni tudom.

~Honoré de Balzac

A Valentinus alapszava, a valens jelentése erős, egészséges. Női párja a Valentina. A Bálint név latin alakból való kialakulásának sorrendje: Valentinus→ Valentin→ Valent→ Balent→Bálint. 

Bálint napi babonák

Magyarországon számos babona, hiedelem és néphagyomány kapcsolódik Bálint naphoz. Ezen szokások nagy része fiatal lányoknak adott segítséget ahhoz, hogy megtalálják, meghódítsák vagy megtartsák szerelmüket.

  • A babona szerint Bálint nap reggelén egy szerelmes csók szerencsét hoz.
  • A hiedelem szerint, ha a lányok a Bálint-nap előtti éjfélkor a temetőbe mennek, megláthatják leendő férjüket.
  • A párna alá helyezett babérlevélnek szintén az a célja, hogy a lányok álmukban megtudják, ki lesz a jövendőbeli párjuk.
  • Az eljövendő gyermekáldást is ezen a napon lehet megtudni. Egy félbevágott alma magjait megszámolva megjósolható, hogy hány gyermeke lesz a fiatal feleségnek.
  • Bálint-napon a madarak is nagy szerephez jutnak a hagyomány szerint. A hiedelem úgy tartja, hogy ha egy hajadon lány ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni de boldog lesz. Ha azonban egy tengelice repül át felette, akkor gazdag férfi felesége lesz.

Ezeket a hagyományokat és babonákat ma már nem sokan tartják. Helyüket idővel fokozatosan átvette az úgynevezett "kereskedelmi Valentin nap". A szerelem ünnepe azóta leginkább a drága virágárusok és szívecskés lufibódék előtt kanyargó sorokról szól.

Szerelmi bájital koktél

Összetevők:                                                                       Kellékek:

🍹 Piros gyümölcslé (meggylé)                                    🍸 shaker
🍹 Grenadine szirup                                                       🍸 italmérce
🍹 Gumicukor                                                                 🍸 pohár
🍹 Ehető csillámpor                                                       🍸 koktélesernyő / fogpiszkáló
🍹 Jégkocka
🍹 Cukor


1. Készítsük elő a poharat, melyhez crusta technikát használunk. A pohár szélét benedvesítjük és beleforgatjuk a tányéron lévő cukorba. 

2. Dobjunk pár jégkockát a shakerbe.

3. Öntsünk bele 1 cl Grenadine szirupot, 2 dl gyümölcslevet tetszőleges arányban + egy késhegynyi ehető csillámot. Zárjuk le a shakert és alaposan rázzuk össze!

4. A shaker kupakját vegyük le és a koktélunkat öntsük a cukros szélű poharakba.

5. Díszítés: A gumicukron átszúrjuk a fogpiszkálót/koktélesernyőt és óvatosan az italunk széléhez illesztjük. A gumicukrot a pohár szélére is illeszthetjük.

Crusta: Valamilyen ehető anyaggal bevont karimájú pohárban felszolgált ital. (só, cukor, fahéj, csokoládé, kókuszreszelék stb.)