Bonbon készítés

2023.12.06


Szükséges eszközök: szilikonforma, spatula/spakli, tálcák, ét-, tej- és fehér csoki, ehető csillám, ételszínezék, szórócukor, csomagoló papír


1. OLVASZTÁS: A csokoládé 3/4-ed részét vízgőz felett felolvasztjuk, majd  levéve a gőzről a maradék 1/4-ed részét hozzáadjuk és elkeverjük benne, míg el nem olvad. --> Ezzel valamennyire visszahűtjük a csokit és ezt temperálásnak hívják. Ettől lesz szép fényes és roppanós a csokink.

2. TÖLTÉS: Ezután gyorsan kell dolgoznunk, mert a csokimassza folyamatosan hűl. A bonbonformákba beleöntjük a csokit. Ha szeretnénk belenyomhatunk mogyorót, aszalt gyümölcsöt. Úgy is készíthetjük, hogy a formákat csak 3/4-ig töltjük meg majd dermedés után más színű/ízű csokival töltjük ki a formákat és hagyjuk megdermedni újra. Ezzel egy kétszínű csokit kapunk.

3. DÍSZÍTÉS: Az elkészült bonbonokat díszíthetjük csokicsíkozással, cukorszórással, ehető csillámporral, vagy ételfestékkel is. (Az ételfestéket és a csillámport alkohollal elkeverve festésre tudjuk használni).

4. CSOMAGOLÁS: Ezután csak csomagolni kell a kívánt anyagba: selyempapír, fólia



(Ha töltött bonbonokat szeretnénk akkor először megtöltjük a formákat, párszor az asztallaphoz csapjuk, hogy a levegőbuborékok kijöhessenek belőle, majd visszaöntjük a csokit a tálba és egy spatula segítségével  lehúzzuk a felesleges csokit a formáról. Ezután hagyjuk megdermedni a csokit a formákban. Majd megtöltjük a kívánt tölteléttel kb 3/4-ig, és a tölteléktől függően hagyjuk dermedni a tölteléket. Utána pedig ugyanúgy megtöltjük csokival a formát amivel megadjuk a bonbonjaink "talpát". A spatula segítségével egyenletesen lehúzzuk a felesleges csokit a formánkról és újra dermedni hagyjuk. Ezután könnyen ki tudjuk venni a formákból a bonbonokat.)