Madárkalács

2023.11.13

Szükséges eszközök: zselatin por, madáreleség, víz, bögre, kanál, szívószál, szilikonforma, sütikiszúró forma, tálca, zsinór



A madáretetés az őszi -téli időszakban rendkívül fontos, különösen hogy az iskolánk csatlakozott Madárbarát kert programhoz is. Fontos, hogy ha már az első fagyok beköszöntével elkezdjük a madáretetést, akkor azt folyamatosan végezzük egészen tavaszig, míg a madarak nem jutnak elegendő táplálékhoz már a természetben is.



A tanulókkal zselatinos madárkalácsot készítettünk.

1. A zselatinport feloldottuk forró vízben, majd annyi magot adtunk hozzá, hogy a folyadék már ne lepje el a magokat. Jól átkevertük.

2. Ezután formákba kanalaztuk a keveréket. Sajnos mivel a zselatin nagyon folyós volt, így a sütikiszúró formák nem voltak alkalmasak a madárkalács formák megtartására. Így a szilikon formák sokkal inkább megfeleltek erre a célra.

3. Miután a keveréket elhelyeztük a formákban, a megmaradt zselatinos folyadékot ráöntöttük, míg el nem lepte a magokat teljesen.

4. Végül mindegyik formába állítottunk egy kis darab szívószálat, amin a madárkalács megszilárdulása után egy kis lyukat hagy maga után és ezen keresztül tudjuk belefűzni a zsinórt, amivel aztán kiakaszthatjuk.

5. A formákat kitettük az ablakpárkányra (hidegben gyorsabban megszilárdul a zselatin). Miután megszilárdult a keverék a formákban, kiszedtük őket a formákból és átfűztük rajtuk a zsinórokat, így pedig  kiakaszthattuk a madaraknak a kert különböző pontjain.



Megjegyzés: Mi kb 2-2,5 dl vízzel kevertünk el egy kis tasak Dr. Oetker zselatin port. Ez az arány sajnos nem volt elég hogy teljesen szilárdan egybe tartsa a magokat, így legalább 2-3x több zselatinpor kell legközelebb. Szilikonformákkal sokkal könnyebb dolgozni, mert egyben tartja a keveréket, nem folyik ki a zselatin sehol. A formákat felakasztva, szellős és száraz helyen kell megszárítanunk, különben a nedvessége miatt könnyen bepenészedhet. Ha jól ki tudjuk szárítani, akkor kopogósan száraz lesz, egyáltalán nem lesz nedves tapintása, ekkor jó!