Méhviaszos kendő
Szükséges eszközök: textildarabok, méhviasz, sütőpapír, vasaló, asztalterítő
Méhviaszos kendő készítése az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából
Az iskolánk ökoiskola címéhez hűen igyekeztünk bekapcsolódni az Európai Hulladékcsökkentési Hét programjába, ahol a csomagolás témakörében gondolkodtunk. Éppen ezért az osztályunk méhviaszos kendőt készített, mely praktikus és hulladékmentes alternatívája lehet az olyan egyszer használatos csomagolóanyagoknak, mint például az alufólia, a folpack vagy a papírszalvéta. Edényeket is letakarhatunk vele, mely segítségével hulladékmentes módon tarthatjuk frissen az ételmaradékokat, de még a megkezdett zöldségeket, gyümölcsöket is. A méhviasznak köszönhetően természetes antibakteriális hatással bír.
Ez az ún. újraszalvéta otthon is nagyon könnyen elkészíthető. Leírom a lépéseit, ami szerint a tanulók is pár perc alatt, könnyedén elkészítették a méhviaszos kendőket.
Hozzávalók: textilkendő, méhviasz, sütőpapír, vasaló, sodrófa.
Először lereszeltük a méhviasz tömböt (a célnak ugyanúgy megfelelnek a méhviaszlapkák és a méhviasz pasztilla is). Ezután egy sütőpapírra terítettük a textildarabot, majd egyenletesen eloszlattunk rajta egy adag méhviasz reszeléket (ugyanúgy tökéletes hozzá a méhviaszlapka vagy a méhviasz pasztilla is). Ezután rátettünk még egy darab sütőpapírt, majd vasaló segítségével lassan, pár percig átvasaltuk az anyagot. Ha valahova esetleg nem jutott volna méhviasz, akkor pótolhatjuk utólag is. A meleg hatására a méhviasz felolvad és beleivódik a textilbe. Ezután még a textil közepétől a szélek irányába egy sodrófa segítségével igyekeztünk jobban eloszlatni a méhviaszt, így egyenletesebben ivódott be a textil minden részébe. Ezután még melegen szétválasztottuk a méhviaszos kendőket a sütőpapírtól, hagytuk teljesen kihűlni és készen is lett az új csomagolóanyagunk.